RM-hetta-logo-hvit

roros

Verdensarven Røros

Bergstaden er tradisjonsrik, særegen og sjarmerende, og når du rusler rundt i gatene vil du fornemme at ”historien kviskrer”, som Johan Falkberget skrev det.

Et levende verdenskulturminne
Gruvedrift og byjordbruk har formet en helt spesiell fjellby – et menneskeskapt underverk med enestående kulturell verdi som fikk status som verdensarvsted på Unescos verdensarvliste allerede i 1981. Rørosmuseet, Olavgruva og Røros kirke er vel verdt et besøk, og atmosfæren i bydeler som Sleggveien og Flanderborg er noe helt for seg selv. I gatene finner du et levende kunsthåndverksmiljø, verkstedsutsalg, særegne, små butikker og gode spisesteder som byr på lokale retter med årstidens råvarer.

Det startet i 1644
I 1644 ble det funnet kobbermalm i Rørosfjella, da bare noen få og små fjellgårder fantes her. Allerede i 1646 ble den første smeltehytta reist på Malmplassen, som ble sentrum for den raskt voksende bergstaden. Byen har gjennom 333 år smeltet sammen impulser fra Tyskland, Danmark, Sverige, Trondheim og nabobygdene. Derfor bærer det unike trehusmiljøet i seg mye av det fineste i norsk og nordeuropeisk tradisjon, i den lille, rare byen 600 meter over havet.

Autentisk miljø
Bergstaden Røros er fremdeles bevart slik den ble bygget på 1700 og 1800-tallet med tradisjonelle konstruksjoner nesten utelukkende bygget i tre. Gatemønsteret og gårdseiendommene i sentrum er også fremdeles slik de ble tegnet på 1600-tallet inspirert av kontinentale ideer og gammel norsk byggeskikk. Den tradisjonelle gården med hus for folk og fe rundt et firkanta tun er på Røros tatt med inn fra landsbygda i form av bygårder som er tett samlet i et lite bysamfunn. Det er nå ca 80 fredede bygninger på Røros.

For mer informasjon om Røros, besøk nettsiden Destinasjon Røros.

Destinasjon ROROS